Maskers en Rollen

Het is bijna carnaval! Maskers opzetten, in rollen stappen, verkleden, feesten en gek doen…
Welk masker kies je? Kies je de lieve poes, of juist de horror clown? Alles wat je kiest is goed! verkleed je, zet je masker op en stap in die rol.

In een rol stappen… een masker opzetten… deden we dat maar alleen met carnaval. Vaak stappen we zonder dat we er ons bewust van zijn in een rol en wisselen we regelmatig van masker. Soms bewust, maar ook heel vaak onbewust. Een masker om niet kwetsbaar te hoeven zijn, een masker om te maskeren dat we ons niet blij of verdrietig voelen. Hier horen ook de bijbehorende rollen bij. De clown, de onzichtbare of de grote mond. Het heeft te maken met veiligheid en bescherming. Waar en bij wie voel jij je veilig genoeg om je masker af te zetten en te laten zien wie je ECHT bent. Mag je je emoties uiten, mag je kwetsbaar zijn?
En wanneer je in de spiegel kijkt… wie zie je dan? Zie je je ware en pure ik?
of zet je voor jezelf ook een masker op?

Maskers kunnen heel functioneel zijn, en soms de beste optie die er is. Het belangrijkste is dat je je er bewust van bent. Dat je ZELF de keuze maakt: In welke situatie zet ik welk masker op en waarom, en wanneer zet ik mijn masker weer af. We kunnen heel veel leren van Rebbel! Hij is wie hij is en doet alleen waar en wanneer hij daar zin in heeft!

Heel veel maskers gaan vanzelf op uit bescherming. Bescherming voor falen, onveiligheid, bescherming en voor het niet goed genoeg gevoel. Afhankelijk van wat je hebt meegemaakt in het verleden heb je veel of minder veel maskers en rollen. Van welke maskers en rollen mag je afscheid nemen? Welke maskers en rollen zijn niet meer helpend, maar stap je wel steeds onbewust in?

Tijdens de sessies krijgen cliënten inzichten in hun eigen maskers en rollen. Welke zijn dienend en welke niet en werken zelfs belemmerend. Er wordt afscheid genomen van niet helpende maskers en rollen. Door heftige situaties uit het verleden te neutraliseren maakt het dat ze niet meer onbewust in rollen stappen die niet meer bij ze passen… (bijvoorbeeld de onzekere rol, de afhankelijke rol, de altijd willen bewijzen en overtuigen rol, de slachtofferrol, de ik ben niet goed genoeg rol). De gewenste rol wordt daarvoor in de plaats gezet vanuit liefde en veiligheid. Het is mooi om te zien hoe het zelfvertrouwen groeit en dat er veel meer grenzen worden aangegeven vanuit een primaire reactie!

Ik heb zelf  ook ervaren hoe bevrijdend het is om afscheid te nemen van bepaalde onbewuste niet helpende maskers en rollen! Ik ben wie ik ben en ik doe waar ik blij van wordt. Ik hoef me niet (meer) te verantwoorden en te bewijzen. Iets wat ik in het verleden maar al te vaak WEL gedaan heb. Het is fijn dat ik me bewust ben van mijn maskers en rollen. Ik maak er dankbaar gebruik van. Soms zet ik even bewust een masker op en stap in mijn rol, om hem vervolgens weer af te zetten. De inzichten en bewustwording geven mij rust. Wanneer ik merk dat ik onbewust een masker op zet of in een rol stap merk ik dit sneller op en kan ik hier iets mee doen. Het is een proces… stap voor stap… steeds bewuster bekwaam. Van vallen en opstaan naar staan en opvallen.

Het is mooi om deze processen ook bij mijn cliënten te zien en om een stukje met ze mee te mogen lopen. Ze te leren bewust om te gaan met de verkleedkist. Het is bijna carnaval…. laten we gaan feesten, genieten, verbinden, gek doen en vooral het masker opzetten die bij dat moment en outfit past. Het Rebbel masker vaker opzetten 🙂
HAVE FUN!!

Reacties zijn gesloten.