Wat is EFT ?

 

EFT is de afkorting voor Emotional Freedom Techniques, oftewel de ‘techniek van de emotionele vrijheid’. Deze methode werd in de jaren 90 van de vorige eeuw door de Amerikaan Gary Craig ontwikkeld.

EFT (acupunctuur, maar dan zonder naalden) Gecombineerd met NLP werkt nauwkeurig, liefdevol en veilig, terwijl het juist meer resultaat boekt.
EFT wordt ook wel acupressuur genoemd. Er worden geen naalden gebruikt maar je gebruikt je vingertoppen om op de knooppunten van de meridianen (de energiebanen die door de Chinezen al meer dan 2000 jaren gebruikt worden bij de acupunctuur) te kloppen. Je koppelt je de stressreactie los van de (herinnering aan de) gebeurtenis en lost dan de klachten op.
Met behulp van een lichamelijk component, krijg je toegang tot diepere bewustzijnslagen.

EFT wordt vaak vergeleken met EMDR. Hoewel EMDR slechts het brein stimuleert, werkt EFT juist op het gehele lichaam! Het is een verbazingwekkend effectieve en snelle manier om zowel emotionele als lichamelijke problemen op te lossen.

Het toepassen van EFT heeft direct een positief effect op de energie in je lichaam en heft de aanwezige blokkades en negatieve emoties op. De emotionele lading, spanning- en stressreactie van beladen herinneringen, emoties, ervaringen en klachten worden losgemaakt en uit het lichaam verwijderd. Beperkende emoties en sensaties als angst, pijn, boosheid en verdriet worden verwerkt en zijn niet meer voelbaar. Het loskoppelen van emotionele- en fysieke stress voelt ontspannen en werkt genezend!
Je kan en mag het loslaten. Je gooit voorgoed stenen uit je rugzak waardoor de zware last letterlijk en figuurlijk van je schouders af valt! EFT is een unieke, veilige en effectieve methode. Het resultaat is over het algemeen blijvend. Veel lichamelijke klachten komen voort uit stress en kunnen aanzienlijk verminderd worden en zelfs verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan: migraine, rug-/schouder-/nekpijn, fibromyalgie, hoge bloeddruk, slaapproblemen en nog veel meer…

EFT wordt beschouwd als een van de meest succesvolle en effectieve nieuwe methode om persoonlijk welzijn te bevorderen. Het is heel effectief bij veel voorkomende “hardnekkige” klachten zoals stress, druk, angst, frustratie, ergernis, fobieën en pijn. Lichamelijke klachten kunnen ook met behulp van de EFT verminderd worden of zelfs helemaal verdwijnen!

EFT is ook bijzonder geschikt voor kinderen omdat ze het vrij snel al zelf kunnen.
De “wonderknoppen” worden ontdekt en de kinderen voelen meteen wat het met ze doet.
Ze worden rustiger, minder angstig en komen weer in hun kracht te staan!

De kerngedachte van de EFT is: de oorzaak van elke negatieve emotie, zoals

EMOTIONAL FREEDOM TECHNIQUES Op deze tekening staan de meridiaan punten (kloppunten) afgebeeld die gebruikt worden bij de EFT. Meridianen worden al eeuwen gebruikt in de Chinese geneeskunst en deze punten zijn verbonden met organen. Bij EFT wordt op deze punten zachtjes met de vingers ‘geklopt’ om ze te activeren en hiermee blokkades te neutraliseren.

boosheid, angst, verdriet en schaamte is een storing in het evenwicht van het energiesysteem van het lichaam. Met energiesysteem wordt het meridiaan systeem bedoelt zoals dat ook in de acupunctuur gebruikt wordt. Het unieke is dat je met deze eenvoudige techniek een emotie behandelt en dat die emotie daarna ook werkelijk oplost of neutraliseert. Je gaat je als je de vervelende, negatieve emoties los koppelt van herinneringen en gebeurtenissen die erbij horen veel vrijer voelen. Wat gebeurt is, is gebeurt maar het heeft zijn negatieve kracht en lading verloren.

EFT richt zich op het direct oplossen van de negatieve emoties die aan het probleem ten grondslag liggen. Je ruimt die negatieve emoties op die als het ware in jou vast zijn blijven zitten en waar je last van hebt. Als je het hebt opgelost dan voel je je vrijer en completer.

EFT kan toegepast worden in individuele sessies, in groepsverband maar je kan het ook gebruiken als zelfhulptechniek. De basis is eenvoudig te leren en ook makkelijk te gebruiken voor zowel volwassenen als kinderen.

Voor wie niet?

Afhankelijk van de klachten en gewenste oplossing is EFT voor iedereen geschikt. Uiteraard wil ik graag met jou persoonlijk kijken wat EFT voor jou en jouw klachten kan betekenen.

Voor welke klacht?

EFT is inzetbaar en toepasbaar bij heel veel verschillende klachten… Te veel om in 1 lijst te zetten. Zoals de grondlegger van EFT Gary Craig zegt “try it on everything”!
Hieronder staan de klachten waarbij EFT het meest gebruikt wordt.

 • Stress (bij veel klachten is stress een grote boosdoener)
 • Loslaten van negatieve/belemmerende emoties
 • Angsten
 • Trauma’s en fobieën
 • Lichamelijke klachten
 • Migraine
 • Neurologische klachten (dyslectie)
 • Faalangst, spreekangst
 • Rouwverwerking
 • Omgaan met een scheiding
 • Laag zelfbeeld
 • Niet lekker in je vel zitten
 • Slaapproblemen
 • Burn-out en PTSS
Werkwijze:

We starten het traject met een uitgebreid intake gesprek. Vanuit een veilige omgeving werken we samen aan een blijvende oplossing. Vanuit mijn passie help ik je verder in jouw proces en geef ik je handvatten om weer de regie over je leven te krijgen. Door los te laten wat je niet meer nodig hebt, kan en mag je zijn wie je bent… Gelukkig jezelf zijn!

Bijwerkingen:

Het kan zijn dat je na een sessie moe bent. Ook is het mogelijk dat je gaat gapen of boeren tijdens de sessie. Dit is heel normaal omdat het lichaam gaat ontspannen en emoties worden ontladen. Een huilbui komt ook vaak voor, tranen is loslaten… dus dat is juist fijn!

Een fijne bijwerking is dat het kan zijn dat lichamelijke klachten of andere emotionele klachten oplossen of afnemen zonder dat we daar specifiek aandacht aan hebben besteed.
Het is belangrijk om voldoende water te drinken na de sessie.

Onderzoek:

Het effect van EFT onderbouwd

EFT is effectief!

Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat EFT werkt!

Soms is EFT zelfs effectiever dan andere meer gangbare methoden. Hieronder zie je hersenscans waarop het effect bij een gegeneraliseerde angststoornis in beeld wordt gebracht:

Hersenscan effect EFT

BLAUW: Normaal
TURQUOISE: Licht disfunctioneel
ROZE: Merendeels disfunctioneel
ROOD: Ernstig disfunctioneel

Deze beelden zijn EEG’s. Ze zijn onderdeel van een groot onderzoek in Zuid Amerika. Het onderzoek is gedaan door gesteld  Joaquín Andrade, M.D. en David Feinstein, Ph.D.

Bron: Preliminary Report of the First Large-Scale Study of Energy Psychology

Klik op onderstaande links voor meer informatie over onderzoeken naar EFT

EFT wetenschappelijk | Gary Craig Official EFT® Training Cente

Hieronder vind je het intervieuw over EFT, Ho’oponopono en het innerlijk kind:

www.emofree.com
www.novet.nl

Reacties zijn gesloten.