BANG voor de elektrische tandenborstel!

Lieve Joelle,

Je bent 5 jaar oud en bent al heel lang bang voor harde geluiden (luchtalarm) en ook bang voor 1 specifiek ding… een elektrische tandenborstel.  Hierdoor kunnen jouw mama en papa jouw tandjes niet poetsen met de elektrische tandenborstel. Dit is ook de reden dat je vandaag bij mij kwam….

De telefoon gaat… jouw mama belt mij en zegt dat jullie voor de deur staan. Welkom! Dit gebouw is vroeger een gevangenis geweest en Pssstttt…. weet je…. ze zijn vandaag een scene van Goede tijden Slechte tijden aan het opnemen hier! Wil je even kijken? Jaaaa…. dat is wel heel leuk! Mama heeft al acteurs zien lopen! Op haar gezicht zie ik een grote glimlach. We lopen naar de vrouwencellen… we zien heel veel mensen, maar helaas geen acteurs. We nemen een kijkje in een cel en lopen door naar mijn praktijk.  Deze ruimte was voeger de apotheek van de gevangenis maar is nu een hele fijne en veilige plek. Het ijs is gebroken. Je krijgt een glaasje limonade en neemt plaats op de stoel. Mama gaat op de sofa zitten.

Ergens in deze ruimte zit een aapje, zijn naam is EFTie… wil jij die eens zoeken? Je gaat op zoek en vindt hem op de verwarming naast EFT-Teddy. Je pakt hem en bekijkt hem eens goed. Wat is hij lekker zacht! Zie je iets bijzonders? “Hij heeft allemaal bloemetjes” zei je. Goed zo! Dat zijn toverknopjes. EFTie is heel bang voor harde geluiden. Zullen wij samen het aapje eens helpen?… Wanneer we op de toverknopjes kloppen kunnen we zijn angst wegtoveren. Doe je mee? Een grote glimlach op jouw gezicht.
We zoeken eerst samen alle bloemetjes op de aap. Ik laat je allemaal houten schijfjes zien waar cijfers op staan. Hiermee kunnen we zien HOE bang het aapje is voor harde geluiden. Ik doe de handjes voor de aap zijn oogjes en vraag jou welk cijfer het aapje bang is….. EEN 7!! Oke, dat is wel heel bang…

Zullen we beginnen? Je knikt… Doe maar mee… Ik klop op het eerste punt op de zijkant van zijn handje en zeg “ook al ben ik HEEL bang voor harde geluiden… toch ben ik een hele lieve aap” Jij klopt nu ook op de zijkant van zijn handje en we gaan verder… ik klop op de bovenkant van zijn hoofdje en zeg het woord “bang” jij doet mij na. Zo gaan we door en kloppen op alle punten. Jij klopt mee op het aapje en zegt mij na. De handjes gaan weer voor EFTie zijn gezichtje… welk cijfer is het nu? Een 5! WOW dat is mooi… hij is al minder bang. We kloppen nog een paar rondjes en het cijfer wordt steeds lager.

Korte zinnetjes: ik laat los, dit bange gevoel mag ik loslaten en ik ben veilig zeg je heel goed na. Ik vertel jou dat jij ook die toverknopjes hebt… je glimlacht. Ik mag nu op jou kloppen en jij zegt mij na. EFTie zit lekker bij jou op schoot. Ik laat het woord “Electrische tandenborstel” vallen en ik zie je schrikken. Mama geeft mij de elektrische tandenborstel en ik voel hoe de spieren in lijfje zich aanspannen. Hoe bang ben jij nu? EEN 10!!! Ik klop een paar rondjes en de angst zakt. “nu ga ik de tandenborstel even aanzetten” zei ik en ik druk op het UIT knopje. Je corrigeert mij en zegt dat dat niet goed is…
Hoe moet hij dan aan? Jij drukt op het AAN knopje en de tandenborstel begint te trillen… MIJLPAAL!! Zo gaan we verder. Je zegt keurig alles na…
Ik ben de baas over het aan en uit knopje, ik ben veilig… ik laat losssss…
Je zet steeds de tandenborstel aan en uit. Nu met een lach op je gezicht. Je poest EFTie zijn tandjes 10 tellen en pakt zelf EFT-Teddy er ook bij. We kloppen, jij zegt mij na… de cijfers worden lager… tot het cijfer 0 is bereikt.

Het volgende moment mag ik 10 tellen met de Elektrische tandenborstel in de AAN-stand jouw tandjes poetsen! Helemaal aan het einde poets je zelf jouw eigen tandjes met de elektrische tandenborstel! Je bent helemaal blij! Je straalt! En mama (die ook straalt) is SUPERTROTS op jou en geeft je een hele dikke knuffel. Huppelend ga je met mama weer naar huis…
Je gaat papa laten zien wat jij nu kan…. hij mag vanavond jouw tandjes poetsen met…. DE Elektrische Tandenborstel….!!
Met een grote glimlach op mijn gezicht loop ik terug naar de praktijk…
Mijn hart maakt weer een sprongetje!

Reacties zijn gesloten.